dimarts, 25 de gener del 2022

Mísia. La cantant de Fados


Mísia és el nom artístic de Susana Maria Alfonso de Aguiar, cantant portuguesa de fados nascuda el 18 de juny de 1955 a Porto, Portugal. Sa mare és catalana i va treballar com a ballarina de cabaret, la qual cosa explica moltes de les influències que Mísia va rebre en el seu estil musical: tangos, boleros, la fusió de la guitarra amb l'acordió, el violí i el piano.

Mísia ha desenvolupat, al llarg de tota la seva carrera fins ara, un nou estil de fado basat en l'herència de la Reina del Fado, Amália Rodrigues, l'ús dels instruments musicals tradicionals (la guitarra clàssica, la guitarra portuguesa i la guitarra baixa) amb la sensualitat de l'acordió i el violí i, finalment, l'emprament dels versos dels millors poetes portuguesos.

El seu àlbum de l'any 2003 Canto pot ésser considerat la seva millor obra. Hi barreja peces dels millors treballs del guitarrista portuguès Carlos Paredes amb alguns poemes de Vasco Graça Moura, Sérgio Godinho i Pedro Tamen per construir una obra que ella mateixa descriu com a pertanyent a la seva "galeria de coses impossibles".

Mísia també és coneguda per interpretar cançons d'altres artistes d'una manera que evoca l'estil del fado: la clàssica "As time goes by", "La gavina" de Marina Rossell i algunes composicions de Luis Eduardo Aute en són exemples.

Mísia és capaç de cantar en diverses llengües. Malgrat que el seu repertori estigui compost majoritàriament per fados (i es considera que no és un fado si no és cantat en portuguès), ella canta alguns dels seus temes en català, francès, castellà, napolità i anglès. 


Mes informació: Vikipedia Mísia
 
Reportatge a la cantant 
portuguesa Mísia

Mísia - Fado do Retorno II

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada